HTML

Magyar bankvilág

Várunk mindenféle történetet, ami magyar bankokkal kapcsolatos.

Rovatok

Friss topikok

CIB vállalati számla

2008.02.27. 17:40 Tynow

Egyik ismerősöm úgy döntött, hogy céget alapít, ezt meg is tette még múlt év decemberében. Számlavezetéshez a CIB Bankot választotta.

December 4.-én megnyitották a számlát, valamint az elkülönített törzstőkeszámlát. Január 7.-én a cégbíróságtól megkapta a végleges bejegyzési végzést (az ideiglenest 6.-án kapta meg), ezzel beballagott a számlavezető fiókba és leadta a papírt. A törzstőkeszámla megszünt, a pénz át lett vezetve a sima számlára. A cég részéről ezzel vége az ügyintézésnek.

Február 20.-án kapott egy levelet az APEH-tól, mely 7.-ei keltezéssel érkezett, hogy átvételtől (tértivevényes) számított nyolc napon belül hiánypótlásra kötelezett, egyéb esetben 500.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható a cég.

A felszólítás pedig a következő: Az első pénzforgalmi bankszámlát a bankszámlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni. Nyilvántartásunk szerint Ön a hivatkozott bankszámlanyitási kötelezettségnek nem tett eleget.

Az adószámot a cégbíróság automatikusan megkéri az új cég számára, tehat az január 6.-án jutott a cég tudomására. Igaz mostmár van lehetőség arra, hogy az ügyvezetők/tulajdonosok nyilatkozzanak az alaptőke befizetéséről, de az adott cég bankba befizette a teljes alaptőkét és az igazolást az alapító okirattal egyetemben nyújtotta be a  cégbírósághoz.

A könyvelőt megkérdezve ő is azon a véleményen volt, hogy ezt a bejelentést a banknak kell megtennie és nem is talált semmilyen nyomtatványt az APEH weboldalán, melyen bankszámlaszámot lehetne jelezni.

Idáig rosszul hangzik a történet, de hála istennek problémamentesen végződött. Az APEH-es online ügyfélszolgálaton kiderült, hogy a CIB csak február 21.-én jelentette le az APEH felé a bankszámlát. A cégnek végül (eddig) semmi teendője nem volt, az ügyintéző megértette a helyzetet és látta a számlaszámot is, így törölte a ügyet.

Említésre méltó még, hogy a cégbírósági adatbázis szerint a CIB bank a bankszámlát a cégbíróságnak február 13.-án jelentette be.

Szomorú, hogy egy bank ilyet megengedhet magának, hogy 2.5 hónapig nem jelent be egy vállalati ügyfél számlaszámát az APEH-nek, így az ügyfélt fenyegeti az APEH, pedig ő az ügyben tehetetlen: a Bankot kérheti, hogy jelentse be, esetleg fordulhat a PSZÁF-hez, vagy inkább nyit máshol egy bankszámlát.

És azzal senki ne jöjjön, hogy a CIB-IEB összeolvadás miatt. Ha egy összeolvadás miatt ilyenek megtörténhetnek, akkor az összeolvadást levezénylők csúfosan megbuktak és leváltásuk megérett.

Szólj hozzá!

Címkék: vállalati cib

A bejegyzés trackback címe:

https://bankvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr80357130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása