HTML

Magyar bankvilág

Várunk mindenféle történetet, ami magyar bankokkal kapcsolatos.

Rovatok

Friss topikok

Pénzkezelés: bevezető

2008.01.31. 17:16 Tynow

Elég sokat foglalkozok a pénzügyekkel - a privát pénzügyeimmel.  Ugye azt a közhelyet mindenki ismeri, hogy csak pénzből lehet még több pénzt csinálni.  És igen, mindenkinek van pénze, annak is, aki "bérből és fizetésből él", azaz saját bevallása szerint sanyarú sorsa van.

A pénzzel foglalkozni kell, mindenképpen, és nekünk, nem szabad másra bízni, mert akkor elúszik.  Az emberek többsége az utóbbit választja: rábizza magát az első pénzintézetre ami az útjába esik.  És itthon ez az OTP; aki most dolgozó generáció, az mind az OTP-vel kezdte, másra nem volt lehetősége.  És közülük sokaknak nincs kedve foglalkozni ezzel az üggyel, csak szörnyülködnek a számlakivonaton (ha egyáltalán megnézi) és a papír a kukában végzi.  (Itt megjegyezném, hogy az írás nem az OTP támadására koncentrál!).

Egy általános körforgás a pénzzel:
  • megkapom a fizetést
  • levonják a hiteltörlesztést
  • befizetem a számlákat
  • elköltöm a maradékot
  • hitel veszek fel, mert nem bírok várni
Jól látszik, hogy a listából hiányzik a következő:
  • előtakarékossági befizetések
Valamint túlsúlyban van a pazarló kiadás.

A cikksorozatban több saját tapasztalatot és általános tanácsot szeretnék közzétenni, amivel a fenti ciklusokat egy kicsit racionálisabbá tehetjük.

Természetesen itt is várok olvasói tanácsokat!

15 komment

Címkék: pénzkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://bankvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr64319800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repeta bácsi 2008.01.31. 17:52:23

Aki hitelt vesz fel, annak valszeg nincs is kerete az előtakarékosságra. Legtöbbször azért, mert olyan adósságcsapdában van, amiből nem igazán tud kitörni. Persze nem védeni akarom őket, mert nyílván egy csomó feles kiadást meg lehetne spórolni és valahogy egyenesbe jönni - sok esetben. De ezek valaohogy menthetetlenek, hála annak, hogy teljesen hiányoznak a pénzügyi ismereteik.

Ellenben létezik egy réteg, amelyiknek nincsennek anyagi problémái. Jó fizetést kap és mégis seggére ver az egésznek. Na, ezeket viszont sosem fogom megérteni. És itt baromi nagy felelőtlenségről van szó, hiszen elég lenne a fizetésük kb. 10%-át félretenni, nyugdíjas éveikre nagyon szép kis összeg kerekedne belőle. Már csak egy NYESZ és az adókedvezmény annyira csábító. Nem kell ám komoly tőzsdei ismeret ehhez. Beteszi a pénzét valami alacsony kockázató alapba és csókolom, az inflációt legalább nem bukja rajta.

Tynow 2008.01.31. 18:08:48

De pont kellő odafigyeléssel lehet racionalizálni a dolgokat, es nem fog állandó adósságcsapdába kerülni. Nem azt mondom, hogy vesz majd egy luxusautót a keletkező pénzből. A célom a pénzügyi felvilágosítás.

Professzore 2008.01.31. 18:23:42

Halihó!

Repeta bácsi hozzászólásával többnyire egyetértek, a dolog azonban messze nem ilyen egyszerű.


Tynow, egyetlen mondatodba kötök bele alposan:
"A pénzzel foglalkozni kell, mindenképpen, és nekünk, nem szabad másra bízni, mert akkor elúszik."

No, ez kérem pontosan az, ami a magyar társadalom túlnyomó többségét a pénzügyi kultúra alacsony színvonalára (semmiképp sem nyugat-európaira) juttatja, ezzel pedig hosszú távon komoly anyagi hátrányokat okoz nekik. A pénzzel való bánásmód ugyanúgy a kultúra része, mint a vásárlás, az autóvezetés, a színházteremben való viselkedés vagy az evés. A differencia annyi, hogy ha valaki nem tud a színházban viselkedni vagy nem tud kulturáltan enni, nem fogja komoly hátrány érni (hacsak az nem, hogy kitiltják a kérdéses intézményből).

Aki úgy gondolja, hogy önállóan, minden előképzettség nélkül (csupán hallomások alapján) képes kiigazodni a pénzpiacon, az elég jó eséllyel pályázik arra, hogy szerencsés esetben (évente és reálértéken) csupán néhány tízezer, rosszabb esetben akár több százezer, esetleg millió forintot "dob ki" az ablakon. Egy ad-hoc módon megválasztott bankszámla, egy hasonlóképp kiválasztott magánnyugdíjpénztár, egy "a haverom szerint is kv tutibiztos" befektetés mind-mind a tökéletes zsákbamacska esete: vagy bejön, vagy huss a pénznek (vagy csak egy részének).

Az emberek szemléletmódjával van alapvető probléma, ezt pedig három fő téma köré szépen össze is lehet foglalni:
-- bankközpontú gondolkodás a pénz kezelésével kapcsolatban;
-- fizetéstől-fizetésig beosztott pénz, a fogyasztás erőltetése akár hitelekből is, a biztonsági tartalék hiánya;
-- a tudatos jövőtervezés, a várható nagy kiadásokra való felkészülés, vagyis a megtakarítások tudatos kezelésének hiánya.

Én és jónéhány kollégám pontosan ezeken a beidegződéseken próbálunk változtatni, hogy (néhány) tíz éven belül a magyar lakosság legalább fele képes legyen nyugat-európai színvonalon gondolkodni a pénzről.

A fenti gondolatokat vitaindítónak szánom, azt viszont előre kikötöm, hogy flame-elésbe és személyeskedésbe nem fogok belemenni. Értelmes eszmecserét akarok látni-olvasni.

Üdv,

Professzore

Tynow 2008.01.31. 18:31:45

Először is örülök a kimerítő hozzászólásnak.

A fogalmazásom volt pongyola. Első körben a folyoszámla, bankkártya és hitelkártya - azaz alapvető pénzforgalom - felvilágosítás a célom.

Második lépcsőfokként a hitelek kezelése, harmadikként a befektetés-megtakarítás.

Az első lépcsőfok megértése kialakít már egy kellő pénzügyi rálátást, ami nálunk abszolút nincs meg. Egyértelmű, hogy komoly befektetéshez célszerű szakszerű segítséget igénybevenni, de ha az ügyfél az alapokkal sincs tisztában, akkor hamar kerülhet sarlatánok kezére.

Azt meg végképp nem akarom senkinek tanácsolni, hogy tőzsdézés legyen az elsődleges célpont és ész nélkül próbálkozzunk.

Érdeklődnék, hogy itthon, ki foglalkozik teljes körű tanácsadással, amit említesz, méghozzá bankszámla és magánnyugdíjpénztárat is beleértve?

Professzore 2008.01.31. 18:44:24

Hali!

A pénzügyeket véleményem szerint nem érdemes szegmentálni. Nem lehet kiemelt fontosságúnak tekinteni egyetlen részét sem.

Abban maximálisan igazad van, hogy valahol el kell kezdeni, és erre talán a legjobb megoldás a legegyszerűbb(nek tűnő) termék, a bankszámla. Praktikusabbnak tartom azonban azt, hogy nem bizonyos termékekre vagy termékcsoportokra vonatkozó ismereteket adunk az ügyfeleknek, hanem egy koncepciót, amely alapján felelősen tudják kezelni a pénzügyeiket (függetlenül az igénybe vett szolgáltatás jellegétől vagy az éppen aktuális vagy jövőbeni céloktól). Azt, hogy ezt ők önállóan, pénzintézetről pénzintézetre járva, vagy valamilyen közvetítő irányzatot igénybe véve teszik-e, az ő dolguk.

Ilyen kérdésekre mindig eszembe jut Spalding Gray Terror of Pleasuers (Üröm az örömben) című monológjának egy részlete, amikor az ingatlanügynökkel mennek ki a terepre és útközben beszélgetnek: "Ha ki akarok járni majd az erdőbe, kell egy nagy kocsi. Itt van mindjárt az övé." :-)

Szóval én alapvetően teljeskörűen tanácsadok, csupán néhány olyan terület van (autófinanszírozás, személyi hitelek, közvetlen tőzsdei befektetések), amelyekre csak rálátásom van, de nem foglalkozom vele.

Egyébként ha megnézed a piacot, a legtöbb pénzintézet igyekszik teljeskörű szolgáltatást nyújtani: a bankok biztosítósodnak, a biztosítók bankosodnak, így keltve azt a látszatot az ügyfelek felé, hogy mindenben a legjobbat kapják. Sajnos ez a legtöbb esetben nincs így, bár az is igaz, hogy az utóbbi időben örvendetes a változás (vagyis többször szolgálják ki úgy az ügyfelet, hogy az neki tényleg jó legyen).

Professzore

cuebler 2008.01.31. 18:58:23

Nah végre valami érdekes a felelőtlen magyarságnak... Szeretem a pénzügyeket, munkám miatt rengeteget foglalkozom magán- és vállalati pénzügyekkel is. Igyekszem a pénz- és biztosítási ügyeimet koncentráltan egy-egy (nemzetközi hátterű) cég felé terelni (nevezetesen: khb és aegon). Most mit mondjak? Eddig nem csalódtam bennük, pedig aztán van kavarás rendesen... Ha arról fogtok blogolni, amire gondoltam, akkor visszatérek még egy párszor :)

Professzore 2008.01.31. 19:16:38

Cuebler!

Mire gondoltál? :-)

Professzore

iceman 2008.01.31. 19:28:47

volt szerencsém több bankban dolgozni, több területen, jelenleg a BANKban.
tetszik a blog ötlet, ha szakmai részletekre kíváncsi vagy, írj itt.. további sikereket, iceman.

ajánlom a Gazdag papa, szegény papa c. könyvet mindenkinek.
és persze alap: eszközöket kell halmozni, nem forrásokat. sajnos sokan keverik össze a kettőt.

Tynow 2008.01.31. 19:29:43

Professzore:

A napi penzforgalom nem a legegyszerűbb termék, viszont ilyennel mindenki találkozik.

Bank és biztosító: igen, minden pénzintézet terjeszkedik minden irányba, valamint rengeteg pénzintezét egyesül - koncentrálódik a tőke is - és mindenütt az eszméletlen fiókhálózati fejlesztés az elsődleges szempont. Amúgy a másik racionális oka a bank és biztosítók összemosódásának, hogy mindkét szektor rengeteg fiókkal rendelkezik és valamennyit lehet optimalizálni rajtuk, ha egyszerre mindkét szolgáltatás elérhető.

iceman 2008.01.31. 19:31:13

és ha gondolod, a hiteles részben különösen tudnék "szakmai lektor" lenni, mivel ezt csinálom régóta:)

Professzore 2008.01.31. 19:42:43

Iceman!

Kiyosaki bácsi műve sok embert mellbe vágott már, másokat hányingerre késztetett -- nem vagyunk egyformák ugye. Az elgondolása kitűnő egyébként, a felelős gondolkodás egyik lehetséges (és kétségtelenül járható) útja.

A forrás-eszköz terminológia az ő olvasatában elég egyedi, így a megértéshez praktikus lenne leírni azt is, hogy melyik nagyjából mit jelent!


Prof

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.31. 21:01:20


Az internetes bankszámláról (ePassport, Paypal) mit lehet tudni? Mennyire megbízhatóak ezek?

Professzore 2008.01.31. 22:59:46

Aranyhaj!

A PayPal teljesen. Küldésre és fogadásra is.

Itt nyilván az a kérdés, hogy ha veszel valamit, és PayPal rendszeren keresztül fizetsz (előre), akkor mi a garancia, hogy meg is kapod a cuccot. Nos, ez nem a fizetési módon fog múlni, hanem a partneren.

Technikailag biztonságosabb, mint a bankkártyás vagy az átutalásos módszer, mivel a partner nem jut hozzá semmilyen pénzügyeiddel kapcsolatos adathoz (kártyaszám, bankszámlaszám, név, cím stb.), mert az azonosítás (legalábbis a PayPal rendszerében) e-mail cím alapján történik.

Ezek egyébként nem hagyományos értelemben vett bankszámlák, hanem olyan közvetítők, amelyek ügyfelek banki termékekhez kapcsolódó virutális számlái között hozzák-viszik a pénzt.


Professzore

Tynow 2008.01.31. 23:08:27

Mondjuk mostmár a Paypal nyújt debit és hitelkártyát is ami hozzá van kötve az accounthoz. Igaz csak az USA-ban.

Egyebkent lehet bankszámla-bankkártya nélkül is használni, ha arra kapunk pénzt és arról költjük el.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2008.02.01. 11:12:04

aranyhaj miert szerinted az az OTP ahol leinkasszoznak 50 misit kamu inkasszora az mennyire megbizhato?

per definicio szerintem egyatalan nem
paypalt hasznalom evek ota(amiota magyar ember hasznalhatja) es nem volt veul para, sot igazabol nagyobb biztonsagot ad mintha direktbe hasznalnad pl. a hitelkartyad

szerintem

süti beállítások módosítása